Het verhaal achter Vintations

“Ik besliste om Italië naar België te brengen. Met iets authentiek en cultureel, iets wat de schoonheid en kracht van de natuur weerspiegelt en met respect daarvoor, iets wat mensen dichter bij elkaar brengt.”

Buongiorno!

Ik ben Caroline, de bezieler achter Vintations. Gelukkig getrouwd, mama van drie leuke tieners en gepassioneerd door Italië en zijn cultuur.

Tijdens de feestdagen van 2020-2021, in volle corona lockdown dus, besliste ik om Italië naar België te brengen. Met iets authentiek en cultureel, iets wat de schoonheid en kracht van de natuur weerspiegelt en met respect daarvoor, iets wat mensen dichter bij elkaar brengt. Zo werd in juni 2021 Vintations geboren: een wijnhuis gespecialiseerd in Italiaanse kwaliteitswijnen rechtstreeks van bij de kleinschalige wijnbouwer.

De wijnbouwers met wie ik samenwerk dragen authenticiteit, identiteit, vakmanschap en respect voor de bodem en de natuur hoog in het vaandel. Hun kennis en waarden werden hen overgeleverd door hun ouders en voorouders, of ze kozen na een andere carrière bewust voor dit authentieke beroep. Hand in hand met innovatie werken de meesten onder hen biologisch of zijn ze in transitie naar biologische wijnbouw of natuurwijnbouw. Wijnbouwers als deze onderscheiden zich van coöperatieven en industriële wijnbouwers door o.a. met de hand te plukken, enkel eigen druiven te gebruiken, de wijn niet te blenden met wijnen van eerdere oogstjaren, en door heel het wijnproces zelf te verzorgen.

Over alle grenzen heen stel ik zelf met de wijnbouwers het assortiment van Vintations samen en streef ik naar nieuwigheden. Zo probeer ik vooral autochtone druiven naar België te brengen. Druiven die in Italië in hun regio zeer gegeerd zijn, maar in België onbekend en onterecht onbemind. Als culinair hobbyist en gediplomeerd hulpkok bouw ik het assortiment op in het ritme van de seizoenen en geënt op de Italiaanse en Belgische keuken.

Vintations verleidt tot een viticulturele reis naar de kleinschalige wijnbouwer op zijn wijnlandgoed. De wijn in het glas weerspiegelt het wijnlandschap en de geschiedenis ervan, bekrachtigt de bedrijvigheid in de wijngaard, verwarmt met de passie van de wijnbouwer en lonkt naar de rust in de ‘cantina’, de wijnkelder. Zo ademen alle wijnen van Vintations meer dan enkel kleur, geur en smaak, en brengt Vintations de wijnbouwer en de wijnliefhebber dichter bij elkaar. Wat je ziet, ruikt en proeft in je wijnglas is een product van het klimaat en de wijnbouwer zijn vakkunde in dat oogstjaar.

Winkelwagen