La Masseria del Feudo, Caltanissetta, Sicilia

Het biologische wijn- en landbouwbedrijf Masseria del Feudo wordt vandaag geleid door de vierde generatie van de familie Cucurullo. De oude centraal gelegen masseria wordt omgeven door 20 hectaren boomgaarden van nectarines en perzikken, 3 hectaren olijfgaarden en 12 hectaren wijngaarden.
Sinds 1860 verbouwt de familie de autochtone witte druiven Inzolia en Grillo die tot eind jaren ’90 in Sicilië vooral verbouwd werden voor de productie van de versterkte Marsala-wijn. De autochtone blauwe Nero d’Avola en de kruidige druif Syrah die in Sicilië dankzij het warme klimaat zeer goed gedijt, fruiten de rode wijnen van de Masseria. Alle wijnen zijn monocépages.

Het hectarengrote bedrijf stelde tientallen loonwerkers uit heel Sicilië te werk die tijdens de intensieve landbouwperiodes op het domein verbleven en voor lange tijd niet naar huis gingen. Grootvader Cucurullo bouwde daarom aan de masseria een eigen kerkje waar arbeiders weg van huis konden bidden en tot rust komen.

 

Francesco vertelt tijdens mijn bezoek zijn herinneringen als kleine jongen aan de samenkomsten met eten en wijn op het binnenplein van de masseria na de zondagsmis in het kleine kerkje.
In de zomer stijgt het kwik in het binnenland van Sicilië tot verzengende temperaturen: Francesco vertelt dat het net voor zonsopkomst 38°C kan zijn. De dikke muren van en de geklimatiseerde installaties in de cantina zorgen ervoor dat de sappen van de druiven op de juiste temperatuur in fermentatie gaan. Biologische landbouw en innovatie gaan hand in hand.
Winkelwagen