Bussoletti Leonardo, San Gemini, Umbria

Umbrië wordt wel eens het groene hart van Italië genoemd: de natuur is ruw en authentiek. De wijngaarden van Bussoletti liggen midden in dat ongerepte Umbrië.

Leonardo Bussoletti is de ambassadeur van de blauwe Ciliegiolo, een 700 jaar oude Umbrische druif verwant aan de Toscaanse Sangiovese. Samen met de universiteit van Milaan blaast hij deze oeroude druif nieuw leven in met onderzoek naar varianten van de Ciliegiolo en door de beste daarvan aan te planten in zijn wijngaard. Daarnaast verbouwt hij ook de witte Trebbiano en de vergeten Grechetto, een witte druif uit de zevende eeuw die momenteel sterk in opkomst is.

De Ciliegiolo heeft zachtere tannines, een lichtere zuurgraad en is sappiger en fruitiger dan zijn Toscaanse verwant, de Sangiovese. De Ciliegiolo werd in Toscane dikwijls gebruikt om de zuurdere Sangiovese te verzachten en bleef zo lange tijd onterecht op de achtergrond. Als kind van de regio is Leonardo Bussoletti één van de drie wijnbouwers in Italië die enkel en alleen de autochtone Ciliegiolo als rode druif verbouwt, wat hem dan ook de ambassadeur van de druif maakt. Als voorzitter van het Consorzio del Ciliegiolo di Narni werkt Leonardo er elke dag aan deze druif een plaats te geven naast andere grote Italiaanse druiven.

De bouw van de cantina, Leonardo’s werkwijze en elke gemaakte keuze zijn met respect voor de natuur, het milieu èn zijn klanten. Tijdens mijn bezoek zie ik een ondernemer met een doordachte filosofie, onderbouwde plannen, een levensmissie en een overtuigde vastberadenheid. Leonardo belichaamt de authenticiteit van zijn vergeten druiven, de witte Grecchetto en de rode Ciliegiolo, en wilt deze druiven en zijn wijnen positioneren omwille van hun typische karakteristieken zonder compromissen.
Winkelwagen