Fattoria Ambra, Carmignano, Toscana

Ten noord-westen van Firenze ligt Carmignano. Het kleine gebied telt slechts elf wijnbouwers en is één van de oudste appellaties ter wereld.
De naam Carmignano is sinds de veertiende eeuw synoniem met geweldige wijnen, zodanig dat Cosimo III de’ Medici, groothertog van Toscane, in 1716 met een decreet de regels dicteerde voor de controle van de oorsprong en de productie van de Carmignano. De grenzen van het gebied zijn vandaag nog dezelfde als toen, en een wijn uit Carmignano mag enkel Carmignano heten als hij minstens 50% Sangiovese bevat en als er ook Cabernet Sauvignon of Cabernet Franc in de wijn aanwezig is. Naast de nodige Sangiovese en Cabernet Sauvignon of Cabernet Franc staan er bij Ambra ook Cannaiolo, Colorino en Ciliegiolo aangeplant.

Het wijnlandgoed van Ambra strekt zich uit over de meest bekende crus in het Carmignano-gebied: Montalbiolo, Elzana, Santa Cristina in Pilli en Montefortini. Fattoria Ambra is sinds 1950 eigendom van de familie Romei Rigoli en behaalde al elk jaar belangrijke onderscheidingen in de belangrijkste gespecialiseerde wijngidsen. Het bedrijf verkreeg de biologische certifiëring sinds oogstjaar 2018.
Giuseppe ‘Beppe’ Rigoli is agronoom en erkend oenoloog die ook aan vrienden en andere wijnbouwers in hun landbouwbedrijf advies verleent. Tijdens ons bezoek vertrouwde hij me bescheiden toe dat hij niet begrijpt waarom hij al die onderscheidingen in ontvangst mag nemen.
Winkelwagen