La Masseria del Feudo, Caltanissetta, Sicilia
Sinds 1860 verbouwt de familie de autochtone witte druiven Inzolia en Grillo die tot eind jaren ’90 in Sicilië vooral verbouwd werden voor de productie van de versterkte Marsala-wijn. De autochtone blauwe Nero d’Avola en de kruidige druif Syrah die in Sicilië dankzij het warme klimaat zeer goed gedijt, fruiten de rode wijnen van de Masseria. Alle wijnen zijn monocépages.
Het hectarengrote bedrijf stelde tientallen loonwerkers uit heel Sicilië te werk die tijdens de intensieve landbouwperiodes op het domein verbleven en voor lange tijd niet naar huis gingen. Grootvader Cucurullo bouwde daarom aan de masseria een eigen kerkje waar arbeiders weg van huis konden bidden en tot rust komen.
In de zomer stijgt het kwik in het binnenland van Sicilië tot verzengende temperaturen: Francesco vertelt dat het net voor zonsopkomst 38°C kan zijn. De dikke muren van en de geklimatiseerde installaties in de cantina zorgen ervoor dat de sappen van de druiven op de juiste temperatuur in fermentatie gaan. Biologische landbouw en innovatie gaan hand in hand.